r
_

VISIE VAN ZZDP



Terra Nova – het kantoorgebouw op het afsluitende stuk van de lange groenstrook tussen de Afrikaweg en de Boerhaavelaan in Zoetermeer – krijgt een prachtige nieuwe entree. Tussen de bestaande kantoorvleugels wordt een groot glazen atrium gemaakt dat drie aparte bestaande entrees vervangt. Zo krijgt dit gerenoveerde gebouw extra allure en een geweldige uitstraling. De representatieve entreehal creëert een heel nieuw imago voor het complex.


H

et kantoorgebouw maakt in de toekomst deel uit van een compleet nieuw plan in Zoetermeer met woningen, kantoren en overige voorzieningen.
De planzone van deze nieuwe ontwikkeling loopt vanaf het station Zoetermeer tot en met het gebouw van Terra Nova en is ongeveer een kilometer lang. Terra Nova wordt het sluitstuk van het plan. Daarom krijgt het gebouw een nieuwe kwaliteitsimpuls.

Het nieuwe glazen atrium wordt ruim 22 meter hoog. Het dak bestaat uit afwisselend glazen en smalle dichte panelen en wordt gedragen door vier ranke clusterkolommen. Hierdoor krijgt het een imposant karakter. De kolommen en al het overige staalwerk worden wit. Eronder komt een stallinggarage. Dit is in feite een uitbreiding van de bestaande garage, die nu reeds half onder de grond en onder de bestaande bebouwing is gesitueerd. De nieuwe garage steekt uit onder de nieuwe entreehal en vormt zo een half verhoogd plein.

Wie het glazen atrium betreedt, komt eerst op dit verhoogde plein met een mooie brede trappenpartij. Op het plein komen rechthoekige lichtgrijze basalttegels, die doorlopen in het atrium. De borstweringen van de binnengevels (nu nog buitengevels) van het atrium worden bekleed met akoestische panelen. De huidige verticale geleding maakt plaats voor een meer horizontaal karakter door de uitstekende verticale kolomkappen te verwijderen. Deze horizontale geleding steekt af tegen de buitengevels, die ongewijzigd blijven. De gestucte delen worden opnieuw wit geverfd voor een frisse en heldere uitstraling. Een fantastisch contrast met de groene omgeving rond het gebouw. Het atrium krijgt grote bomen, een nieuwe centrale receptie en vergaderplekken en zitjes voor lunch en koffie. Zo krijgt het gebouw Terra Nova haar nieuwe gedaante: Atrium Terra Nova.

 

Amsterdam, 26 oktober 2011
ZZDP Architecten